Добре мина матурата, писах есе, смятам, че се справих прилично. Не беше по-трудно от миналата година, по-лесно е. Това каза зрелостник пред "Фокус", след като приключи с матурата по БЕЛ.

Какво се падна? 

Произведението, което се падна на последния трети модул, който включва интерпретативно съчинение бе: "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

"Цената на компромиса“ беше темата за интерпретативното съчинение.

Зрелостниците, избрали да пишат есе, са разсъждавали по темата "Мълчанието – сила или слабост“.

"Бива, средна работа беше. Избрах да пиша съчинение, набързо го направих и това е. Христо Смирненски беше по-добрият вариант, по-лесно беше", каза друг ученик.

"Относително успешно мина матурата. Не мога точно да опиша накратко какво съм написал на интерпретативното съчинение, всичко ми дойде от... сърцето. Ще кандидатствам в Софийския университет с история", коментира друг зрелостник пред медията ни.

"Добре мина матурата, избрах есе, много не ми хареса темата. Май се справих горе-долу добре, искам да уча в чужбина", каза ученичка. 

"Много съм доволен, много добре мина, избрах да пиша есе - нищо не написах, в УНСС ще кандидатствам", коментира с усмивка друг дванадесетокласник.

По-голямата част от мненията, които "Фокус" събра гласят, че зрелостниците изобщо не са се затруднили на матурата. Било им е лесно и са много доволни от темите за есе и интерпретативно съчинение.