Пътешествениците Владина Цекова и Валентин Станков разказаха в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус" как се бяга от реалността.

"Аз бягам по различни начини - затварям се в къщи, пускам си филм, чета книга, или пътувам", разказа Цекова.

"Пътуването те вкарва в друга реалност, но винаги сме в някаква реалност", поясни Станков.

Според Владина не е нужно да си богат, за да пътешестваш. За нея това е свободата, тя няма кола, но обича да харчи парите си като пътува по света. 

Валентин Станков пък смята, че да пътешестваш по света дори излиза по-евтино, отколкото да си седиш у дома. 

И двамата пътуват на автостоп. Владина от ученичка досега, вече на 60-сет. Разказва, че по пътя винаги среща ангели, те я съпътстват и помагат, а после изчезват незабележимо. 

Владина Цекова обича да пътува по поклоннически пътеки. За нея незабравимо остава поклоннически път пътуването до Ел Камино - поклоннически път, посветен на апостол Яков. Вече три пъти е минавала този път на автостоп. Твърди се, че това е проекция на Млечния път и енергията там е по-силна, каза Владина. Усещането е за свобода и за можене. Ако си можел две неща, след това пътуване правиш пет. Тя твърди още, че само добрите хора спират на автостопаджии, стига да не е нощем и да не си облечен провокативно. Но стопът не е за всеки. 

Валентин Станков пък е стигнал до Виетнам на автостоп, с ограничен бюджет в рамките на 6 месеца. И за всичкото това време е похарчил само 1600 евро. Половината от пътя е преминал с приятелката му и с двете и малки деца. Впечатленията си е описал в книга "Живот в едно пътешествие".

Пътешествията изчистват негативните качества, след тях още повече вярваш, че Бог и ангелите са с теб и те закрилят и няма лошо да се случи

Тези пътувания ти дават мъдрост, времето се скъсява и можеш свободно да погледнеш отгоре на света, дават ти свобода на тялото и на ума, разказаха още Владина Цекова и Валентин Станков.