Пътеводителят "Кварталът на писателите“ съдържа в себе си 50 истории за 50 обекта, разположени в "Квартала на писателите“. Това каза Виктор Топалов – създател на проекта "Бохемска София“, организатор на пешеходни обиколки, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Пътеводителят не е част от поредицата "Бохемска София“. "Изрично решихме да бъде наречена "Кварталът на писателите“, защото форматът е по-различен. Книгата ще бъде най-пъстрата от нашата колекция, тъй като за пръв път внасяме и цвят върху самите страници. Освен това сме направили една карта, портрети и допълнителни рисунки. Постарахме се изображенията да бъдат не само тематични, но и исторически свързани с периода на текста, който сме включили в книгата“, разказа Топалов.

Обектите са подредени като маршрут, който започва от Паметника на Патриарх Евтимий и завършва при църквата "Свети Георги“ до "Петте кьошета“. Този маршрут се извървява в рамките на около 10 000 крачки и включва 50 обекта, подробно описани в книгата, обясни авторът. "Покрай ровенето се оказа, че обектите са повече от 100, просто ние се спряхме на 50. Някои само са споменавани, за други не можем да локализираме точната година. Искахме да покажем това, че преди 100 години там, където днес са най-известните заведения, ресторанти и магазини, са се намирали къщите и домовете на някои от хората, за които учим в училище и които познаваме чрез тяхното творчество, но не познаваме толкова добре техния личен живот, на което обръщам внимание в книгата“, обясни Топалов.

"Кварталът на писателите“, обособен между улиците "Граф Игнатиев“, "Алабин“, "Христо Ботев“ и "Патриарх Евтимий“, днес е идеалният център на столицата, но в миналото той се е намирал накрая на града. Исторически това е бил жилищен квартал, отбеляза изследователят. "В годините след Освобождението там трудно могат да бъдат видени магазини, ресторанти, хотели, административни сгради. След Съединението там се настаняват най-големите ни творци, тъй като това е било място с множество къщи, а по-късно, когато се построяват жилищните кооперации, това място става много популярно с тази цел. Още през 90-те години на това място започват да живеят някои от най-известните ни писатели. На ул. "Хан Аспарух“ и околните й пресечки например са живеели с-р Кръстьо Кръстев, Тодор Влайков, Алеко Константинов, Кирил Христов, Петко Тодоров. Първата софийска квартира на Иван Вазов е била на бул. "Витоша“, след което живее на ул. "Солунска“, разказа Виктор Топалов.

Постепенно в този район започват да се създават и литературни клубове, като първият софийски културен клуб – този на Михалаки Георгиев, се е намирал на днешния площад "Гарибалди“. В този квартал са се намирали и редакциите и печатници на литературни издания, списания, вестници. Постепенно кварталът се превръща в най-модерната и търсена част на града за българи и туристи. С годините много от старите сгради са били премахнати и на тяхно място изградени многоетажни кооперации.

Любимо място за събиране на писателите е Домът на изкуствата и печата. Той се помещава в сграда, намираща се в близост до площад "Славейков“, строена за частен дом, но след това закупена от тази организация, в която се обединяват писатели, художници, скулптори, фотографи, а по-късно се присъединява и Съюзът на журналистите. "Това е сбъдната мечта за нашите интелектуалци, тъй като за пръв път те имат административен адрес. Това е мястото, на което хората на изкуството се срещат и обсъждат техните съвместни идеи. Това е съвпадало с периода след Втората световна война, когато българската култура достига европейски висини. Тези хора са имали нужда от място, различно от кръчмите и ресторантите, на които те действително да имат дневен ред с определен план и цел. Това е центърът на културния живот дълго време. За съжаление сградата е ударена по време на бомбардировките и по-късно не е възстановена“, разказа Виктор Топалов.

Премиерата на пътеводителя "Кварталът на писателите“ е на 20 април в Кино "Одеон“ от 18:00 часа. "Ще излъчим един кратък филм, който ще представи "Квартала на писателите“ в рамките на 5 минути. Това ще бъде едно промоционално видео с любопитни факти. След него аз и Павлина Делчева-Вежинова, която е редактор и консултант на книгата, ще разкажем за нашия опит при написването на книгата и няколко интересни истории, на които сме успели да се натъкнем“, допълни Виктор Топалов.