Смятам, че е недопустимо български институции, включително НФК, да раздават пари на шоу програми с хазартен характер, каквото е конкретното шоу. Това каза в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус" Виктор Димчев телевизионен продуцент, във връзка със скандалните заглавия като "Министерството на културата отпусна средства за драг куин шоу на стойност 93 000 лева“, които възмутиха обществеността. 

"Впрочем, това не е единственият грях на НФК за последните няколко години. Откакто претърпяхме програма и там, са финансирани десетки подобни проекти. Макар, че не всички проекти са публикувани на страницата на НФК, един бегъл поглед може да ви даде представа, че има няколко десетки подобни проекта, свързани с рекламиране на транссексуални жени, умения на деца да стават транссексуални или гей и подобни неща, които според мен не са част от българската култура", каза още Димчев. Според него, ако това се случваше в една развита държава, която няма никакви проблеми, може би щеше да бъде нормално или пък естествено, но в България това звучи някак нелепо, на фона на затворени читалища, на опразнени театри, на дейци на културата, които мизерстват на ръба на оцеляването.

"Не мисля, че НФК има работа да финансира подобни комерсиални проекти. Г- н Драгунчев каза, че приходите на НФК идват от хазарта. В случая обаче НФК е върнал на хазарта част от тези пари, защото произвеждането на едно гей шоу в един гей бар, пълен с алкохол, сред вибратори и танцуващи транссексуални хора, които се закачат със своите гости, и с хазарт, който е елемент от програмата, който съм сигурен, че е записан и в проекта, който е одобрен от НФК, не представлява култура и не е част от културата на България. Това не е моята България", добави Димчев.  

Думата "култура“, според него, има значение да определя ценности и да създава ценности, да формира ценности, особено сред младите и сред подрастващите, и такива шоу програми и подобни неща нямат място в България.

"Конкретният гей бар, за който става въпрос, който е финансиран с пари от НФК, е използван многократно като място и за политически срещи на една конкретна политическа партия, която не бих искал да цитирам, защото не ми е удобно.  

Това не е нещо случайно. Това е нещо нарочно направено от някой, на който му е било нужно да финансира едни свои приятели, "цветни“ приятели, срещу които аз, разбира се, нямам нищо против. Имам против това нещо да бъде възпитавано като част от културата за децата ни. И докато по читалища и училища хора на културата, дейци на културата мизерстват, някакви весели момчета из града да си раздават пари, за да си хвърлят вибратори по сцената, не мисля, че е етично", добави Виктор Димчев. 

По думите на Сава Драгунчев, актьор и изпълнителен директор на НФК, те не раздават пари, НФК само разпределя средства. "Това ще рече, че има процедура, която трябва да се спазва, и от тази процедура съответно се облагодетелстват, ползват различни организации, т.е. юридически лица и физически  лица.

Малко под 30 милиона лева извънредни средства бяха предвидени по постановление 120 на Министерски съвет, в което бяха разписани тези мерки, и отделно Министерство на културата, чиито второстепенен разпоредител е НФК, има още един бюджет, който е за миналата година към 9,4 милиона лева, т.е. около 38-39 милиона лева са парите, които са разпределени за българската култура и изкуство от НФК", добави Драгунчев. 

За конкретния проект той коментира, че е бил подаден през май месец и оценен тогава. През април месец е гласувана програмата, от май до юни е бил разглеждан на два етапа – от техническа комисия и експертна комисия. И двете комисии, както и условията на тази програма, се разписват от Управителен съвет на НФК. Администрацията на НФК не участва в оценяването на тези проекти. Оценката е приключила многократно, защото там са се сменявали експерти.

"Докато е текъл този процес, директор на НФК не съм бил аз. В деня, в който застъпвам аз, тази оценка вече е била приключила. Както знаете, всяка административна структура има изискването в йерархичен план този, който я ръководи – в случая съм аз, да припознава решенията на стоящите под него", добави Сава Драгунчев. Той изтъкна още, че в България парите се дават авансово, което означава, че винаги съществува рискът някъде по трасето да не се спази някакво правило. Именно затова вече е заведено дело за 77000 лева за установени нарушения.