Знаете ли, че всяко цвете носи различно послание? Символиката е използвана, за да се предаде невербално послание към получателя. 

"Езикът на цветята"  достига до Европа в началото на 18-ти век, благодарение на лейди Мери Монтегю, съпруга на тогавашния английски посланик в Константинопол.

"Езикът на цветята" процъфтява през Викторианската епоха. Във времена на строги социални норми, на влюбените е забранено да се срещат. Цветята се използват като шифър, чрез който влюбените контактуват. 

Важно е дали се подарява напъпило или вече разцъфнало цвете. Пъпката изразява поглед в бъдещето, а разтвореният цвят, че любовта е вече настъпила. 

Ето символиката на някои от най-популярните цветя: 

Роза

От векове наред е възхвалявана като кралица сред цветята. Според старогръцка легенда, розата се появява, когато Афродита излязла от пяната на морската вода, а вълните изхвърлили розата, за да ухае прекрасно въздухът за богинята.

Тя символизира дълбока любов, концентрация, интелект, баланс, но и страст.  Червените рози са символ на вечна любов. Белият цвят е символ на уважение, скромност и невинност, но и на невинна първа любов. Розовите рози са символ на приятелство, а жълтите са символ на ревност.

Виолетка

Древните римляни вярвали, че подаряването на виолетка означава траур и съпричастие. Значението на цветето днес носи смисъла на спокойствието, мира.

Лале

Първите сведения за него са свързани с Персия, където е възпявано от поетите като символ на съвършена любов. С това цвете показваме, че се радваме да видим човека, на който го подаряваме. 



Лилия

Символ на кралската власт или "кралско цвете". В древността чуждите пратеници поднасяли на владетеля лилиум, за да засвидетелстват покорство. Символизира целомъдрие, добродетел, чистота и знание. Лилията значи още преданост и приятелство.

Карамфил

Карамфилите се свързват с гореща любов и кървави революции. Цветето е пренесено от Африка от французи и те го превръщат в символ на гордост. Осъдените на смърт благородници, закичвали карамфил, показвайки че умират за своя крал. Когато жените изпращали мъжете си на война, им поднасяли червени карамфили, за да се завърнат невредими. Червеният карамфил означава "пламенно сърце" и с него можем да признаем чувствата си. Когато е с бял цвят символизира невинност, но жълтото е презрение. 

Гербер

Олицетворява елегантност и оптимизъм. Подаряването на гербер може да послужи като флирт и предложение за любовна среща. Символизира привързаност.



Фрезия

Това цвете е символ на нежност, младост, свежест и романтика. Фрезията е израз на уважение, признателност и радост, но и покана за флирт.