Гърция се слави като една от страните, в които санкциите на пътя са солени. Глоба от 100 евро ще налагат гръцките полицаи, ако преценят, че не държим волана достатъчно сигурно с двете си ръце. За подобно нарушение е възможно дори да бъдат свалени номерата на автомобила ни, а това със сигурност не е мечтаното развитие на морската ни почивка, съобщава NOVA.

Периодът, в който гръцките пътища започват да се пълнят с български шофьори, настъпи и затова е добре шофьорите да знаят повече за правилата в южната ни съседка. Правила, с които би трябвало да сме свикнали, но понякога пренебрегваме, особено когато се намираме на родна земя. В Гърция обаче трябва да знаем, че глобите са доста сериозни и понякога се налагат за неща, за които не сме и подозирали.

Двете ръце постоянно на волана. Това може да ви звучи като досаден съвет от автоинструктора, но всъщност, спазвайки го, си гарантирате, че в Гърция няма да ви санкционират. А това е напълно възможно – ако гръцкият полицай някак забележи, че твърде рисковано пускате волана, за да си отворите например бутилка вода, може да ви натъжи със 100 евро глоба. И все пак е рядкост някой служител да бъде толкова педантичен.

Като бивш началник на КАТ в Серес Христос Гантос разказва, че сериозна разлика в правилата по пътищата в България и Гърция няма.

"Трябва много да внимавате за скоростта, коланите са абсолютно задължителни. И, разбира се, не бива да се шофира след употреба на алкохол или други вещества. Телефонът е абсолютно забранен, въобще не го поглеждайте. Много се следи за изпреварванията, особено когато се правят на двойна непрекъсната линия. Глоби се налагат и за неправилно паркиране в градовете, а това е голям проблем, защото по принцип паркинг места трудно се намират", обяснява той.

"Понякога може полицаят да е по-строг и за повече неща да се заяде - ако види, че насреща си има чужденец с по-скъпа кола. Докато на някой от нас - местните, например, за същото нарушение ще ни се размине със забележка.

Ето например сега, в този час, е забранено тук да паркират моторни превозни средства, но аз съм си паркирал - няма проблем. Ако е чужденец обаче, няма да се размине така", споделя Андонис, който живее в Серес и добавя, че са го глобявали заради ауспуха му, защото бил много шумен.

Въпреки горещините в Гърция, не шофирайте с чехли -  наказуемо е. Глоба може да донесе и другата крайност – да седнем зад волана твърде дебело облечени. Това предупреждава Радослав Кирилов, който от години живее в Сидирокастро.

"Нещо се говори, че ще се глобява даже ако си с яке, някоя по-дебела връхна дреха, защото е неудобно придвижването и може да се закачиш за нещо, например за скоростния лост. И в същото време вече излезе закон в Гърция, ако те глобят за едно и също нарушение в рамките на 5 години, ти отнемат книжката и повече нямаш право да си изкараш", допълва българинът.

Разбира се, има как да избегнем всички тези неприятности – и начинът е прост – да спазваме правилата.