Радев се поддава на фалшиви новини, продажба на държавни земи няма. Това заяви финансовият министър Асен Василев в отговор на президента Радев, който обяви по-рано днес, че може да наложи вето върху проектобюджета за 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

"Член, с който да се продават земи от Държавния поземлен фонд, няма. В "Бюджет 2024" такива приходи няма предвидени. Учуден съм, че президентът се поддава на фалшиви новини", заяви Василев.

Той коментира и предупреждението на държавния глава, че може да наложи вето на "Бюджет 2024". 

"Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 година без Закон за държавния бюджет. Не съм учуден от това поведение на президента, имайки предвид, че миналата година неговото служебно правителство не предложи Закон за държавния бюджет. Това остави страната без бюджет в продължение на 7 месеца, а това затрудни работата на централната власт и на общините", каза финансовият министър.

По думите му президентът се е опитал да блокира пътя на България към влизането в еврозоната: "Неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с дефицит от почти 8% (бел. от ред. - по време на второто правителство на Гълъб Донев).

Според Василев държавните пари трябва да бъдат разпределени както за подпомагане на хората, така и за гарантирането на инвестициите. 

"Държавните финанси, от една страна, трябва да продължат да подпомагат доходите на хората, от друга страна – да правят сериозна инвестиционна програма. Всичко това трябва да става в рамките на 3%, които са позволени от критериите на Маастрихт", категоричен бе той.