"Досега президент не е налагал вето върху закона за Държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министърът на финансите, не изключвам и такъв вариант", заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на "Фокус".

По думите му сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. "Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира "Булгартрансгаз". Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лв. дълг, а постъпления в бюджета няма", допълни Радев. 

Според него това решение дискредитира страната ни пред европейските ни партньори.

"Недопустимо е намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси", каза още Радев.

Държавният глава обяви началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под неговия патронаж и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

Благотворителната инициатива "Българската Коледа" не изземва и не ограничава отговорността на държавата, но през годините тя се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото ясно доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства – въпрос на ангажираност, професионализъм и отговорност към нашето общество, посочи президентът.