"От доста време е ясно, че протоколите са остарели и неадекватни, но по-добре късно, отколкото никога", каза той по повод току-що приетите от ЦИК и МВР правила на действие в случай на бомбена заплаха в деня на изборите. Вероятно може да продължат атаките в изборния ден, но очевидно няма да имат ефект, тъй като МВР ще проверява",  каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Васил Величков, експерт по киберсигурност в коментар по темата има ли риск от бламиране на изборите заради бомбените заплахи.

"Доброто в случая е, че ще преценява случай по случай дали има нужда от проверка и това го прави МВР. Зависи дали заплахата ще е под формата на анонимен имейл или друга форма. Някои идваха от чужбина, други от ученици", допълни той, като уточни, че един IT специалист може да изпрати за много кратко време хиляди имейли със заплахи от анонимен адрес.

"МВР не дават информация доколко има резултат от разследването на заплахите до сега и кой е първоизточникът на имейлите. Изтекоха документи от руските служби и стана ясно, че няколко хиляди души от руския военннопромишлен комплекс това правят. Асиметрични са хибридните атаки и целта име е да създават напрежение в някоя държава", каза още специалистът по киберсигурност.

Той подчерта, че когато си от страната на атакувания, си в по-неизгодната позиция но се надява да не се стигне до бламиране на изборите заради заплахи, тъй като е имало хипотеза, при която, ако се следва протоколът, сградата под заплаха трябва да се опразни.

По темата напрежението след зарлахите през седмицата и дали то ще се пренесе и в деня на изборите, Величков каза : "Цялата концепция на хибридните атаки е да насажда страх в обществата и недоверие в институциите. Дали тя ще успее пряко като се затворят секции, няма значение, важното е, че България е подложена на кампания, която предизвиква несигурност и страх. В тази ситуация държавата трябва да говори активно и да информира какво се случва и какви мерки се взимат.

Относно евентуалната опасност от атаки в деня на изборите, специалистът каза: "Реална опасност няма, има теоретична опасност. Особено, ако атаките идват от Русия - страна, която бомбардира блокове и мирно население. Вероятно може да продължат атаките в изборния ден, но очевидно няма да имат ефект, тъй като МВР ще проверява. Не е лесно да се внесе взривно устройство в училище.

Важното в случая е, че това е един епизод, както преди - за свалянето на сайта на ЦИК и други държавни институции. Няма опасност, но създава страх и несигурност"