Широка лъка е единственият резерват, който освен архитектурен е и фолклорен. В това родопско село е съхранено богатството на родопската музика, на известните каба гайди. Това каза в предаването “Туризмът на Фокус" с Ася Александрова, екскурзоводът Юрдана Шивачева

“Къщите са построени амфитеатрално от двете страни на река Лъка. Причисляват се към т.нар. “възрожденска къща" или “родопската къща", построени от камък и от дърво. И имат функциите хем да бъдат практични, хем да бъдат и като вид защитни съоръжения, където семейството може да се скрие и да получава защита. Обикновено са на 2 или 3 етажа, като първият етаж е изцяло каменен, а горните етажи или горният етаж се издава еркерно над къщата. И също като други къщи в Родопите са с каменни покриви, постлани с тикли - каменни плочи. Къщите имат сходство с италианския ренесанс, защото при тях има една изтънченост и се гони една симетрия, което се забелязва. Най-известната къща е някогашният конак - Згуровата къща, в която сега се помещава Етнографския музей. И около стотина къщи, обявени за паметници на културата и са обявени за няколко ансамбъла".

Етнографският музей, Згуровски конак, е подреден като богата родопска къща. Какво още може да бъде видяно в него?

"Това, което може човек да разгледа в музея, са най-вече предмети, които представят бита на хората от Широка лъка. Различни носии, вижда се, има стая, която е посветена на младоженците, има стая на невястата, където майката се отделя със своето бебенце и живее известно време самостоятелно. Има място, където се събират хората. Представени са много красиви носии от този край, предмети от бита на хората, които са произвеждали сирене, масло, брашно, различни експонати, които са се използвали широко в ежедневието на хората".

Могат ли да се видят в този район все още занаятчии, които да изработват музикалния инструмент, който не свири, а говори - гайдата?

"Има специално, аз лично съм го посещавала, и го познавам лично, има един господин, който се казва Калин. Той преподава и във фолклорното училище, и произвежда, има и работилница, занаятчийница, където произвежда гайди. И по принцип, разбира се, уговорка с него, човек може да отиде да го посети и да научи как се изработва гайдата, от какви материали, колко време отнема, какво е изкуството да създадеш такава гайда. И също човек може да го чуе как той свири. Къщата му се намира във високата част на селото, разкрива се цялото село пред теб. И когато човек чуе дълбокия, ниския тон на каба-гайдата целият настръхва".

Според някои, митичният Орфей е свирил не на арфа, а на гайда. Една от легендите твърди, че родното му място е съседното село Гела. А някога Широка лъка и Гела са били едно цяло, защо са се разделили?

"По принцип Гела е разположено по-високо в планината, доста по на високо е. Смята се, че вероятно това е родното място, то е предание, легенда, разбира се, тъй като няма доказателства, нито исторически за това нещо. Но се смята, че е роден в Гела и евентуално там е творил на гайда или на арфа, надали някой ден ще разберем. Но пък местните хора са продължили тази традиция и в днешно време се правят най-известните гайдарски надсвирвания над Гела, при параклиса на “Свети Илия".