От 17.00 часа в Изложбена зала "Архиви“, ул. "Московска“ № 5, ще бъде открита изложбата "Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)“. Тя е резултат от съвместната работа на Държавните архиви на Република Турция и Република България със съдействието на посолството на Република Турция в София, съобщиха организаторите .

В изложбата са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе и командващ на една от дивизиите в турската армия; неговата военна биография, доклади до османския генерален щаб и много други.

Във витрини са експонирани хронологично оригинали на документи и снимки, като писма от и до Ататюрк, фотографии, поздравителни писма, спомени и книги за него, чествания на негови годишнини и др.

Експозицията ще бъде открита от Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, проф. д-р Угур Юнал, директор на Дирекцията на Държавния Архив към Президентството на Република Турция, и доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви“.

Експозицията може да бъде разгледана до 22 юни 2022 г.