Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев представи актуална информация за работата на МВнР на редовен брифинг за представителите на медиите. Това съобщиха от МВнР. Сред основните теми бяха организацията на изборите за народни представители на 2 октомври зад граница, напредъкът по присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, двустранният диалог между Република България и Република Северна Македония, както и оказаното от страна на МВнР съдействие във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала "Тракия“ с автобус на Република Сърбия.

В брифинга участваха още Калин Анастасов, заместник-председател на работна група "Избори“, Радка Балабанова-Рулева, директор на Дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие“, Христина Биджеранова, изпълняващ длъжността директор на Дирекция "Ситуационен център“ и Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекция "Югоизточна Европа“.

В рамките на своето изказване заместник-председателят на работната група "Избори“ в министерството Калин Анастасов призова българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 2 октомври.

По думите на Калин Анастасов в случай, че бъдат събрани достатъчен брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата за гласуване би се разширила, както и броят на секциите в тях. До момента има подадени над 2500 заявления чрез електронната форма за заявление за гласуване. Анастасов отбеляза още, че предварителната регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас.

"Министерството на външните е предприело действия и има организационно-технически и финансови ресурси за подготовка и провеждане на избори в около 800 избирателни секции. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 бюлетини“, отбеляза заместник-председателят на работна група "Избори“.

Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определило места за гласуване, като по думите на Калин Анастасов България е получила разрешение от 42 страни. От държави, в които има големи български общности като Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия все още се очаква разрешение.

На брифинга беше посочено още, че външното министерство на Германия е уведомило посолството на България в Берлин, че и тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските ни представителства. МВнР очаква, както и на вота през ноември 2021 г. , изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции като всеки един адрес за секции, който ще бъде заявен пред германските власти, подлежи на индивидуално разрешение и одобрение.

Заместник-министър Коджабашев посочи, че министерството на външните работи е започнало работа по първоначалния меморандум, свързан с подготовката на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие В документа страната ни трябва да представи позицията си по всички 257 действащи в момента правни инструменти на организацията.

Костадин Коджабашев уточни още, че целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде финализиран до края на септември, окончателно проектът да е готов в края на октомври, а в началото на ноември - да бъде презентиран и в съвета на ниво министри на ОИСР. "На 25 август предстои първо заседание на Междуведомствения коалиционен механизъм след постановлението на МС, който ще бъде председателстван от заместник-министър Велислава Петрова и на него ще бъде обсъдена подготовката на този първоначален меморандум“, допълни заместник-министърът. По думите му освен безспорните икономически ползи от членството, присъединяването на България към ОИСР ще бъде поредната последователна стъпка, след присъединяването към НАТО – 2004 и ЕС - 2007 г, за принадлежността на страната ни към общността на демократичните държави.

Във връзка с темата за последните развития в двустранния диалог между Република България и Република Северна Македония говорителят на МВнР напомни за публикувания по-рано тази седмица на официалната интернет страница на МВнР Протокол от първото заседание на Междуправителствената комисия по чл.12 от 10 юни 2019 година в страницата. Костадин Коджабашев подчерта, че Министeрството на външните работи приветства досегашната дейност на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония и я окуражава да продължи още по-интензивно в своите усилия с цел завършване на работата по всички периоди от общата ни история.

Относно тежкия инцидент на автомагистрала "Тракия“ на брифинга беше подчертана денонощната работа от страна на Министерството на външните работи за подпомагане на пострадалите и техните близки. "През цялото време българските власти са в непрекъснат контакт със сръбските си колеги. Дипломатите ни ежедневно следят състоянието на пациентите, които са у нас“, подчерта Христина Биджеранова. Незабавно след инцидента министър Николай Милков в телефонен разговор уведоми своя сръбски колега Никола Селакович, че ще поеме грижи за пострадалите и ще съдейства за техния превоз до Сърбия. Със съдействието на МВнР два хеликоптера, специално оборудвани за медицински цели, кацнаха днес в България, за да транспортират до Белград децата, настанени в Пирогов.

В рамките на брифинга, заместник-министър Коджабашев отбеляза също и приетите от Министерски съвет Проект на Постановление за финансиране на програма за подкрепа на организации и български общности в Република Албания, Република Сърбия, Република Косово, Украйна и Република Молдова, както и на граждани от Република Северна Македония за периода 2020 – 2024 година, а също така и Проект за Меморандум за стратегическо партньорство между правителството на Република България и Обединените арабски емирства.