Точно в 12 днес ще стане ясно ще се осъществи ли планираната ротация в изпълнителната власт или ще започнем подготовка за поредните предсрочни избори. Това е часът, в който президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Късно снощи пресконференции за хода от преговорите дадоха първо от ГЕРБ-СДС, а след това и от ПП-ДБ.

Връщаме празен мандат, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел пред журналисти в централата на партия ГЕРБ, припомня "Фокус". Тя каза още, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Не закъсня и отговорът на ПП-ДБ, които втори излязоха на среднощен брифинг пред медиите. Оказа се, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. И това е основната причина да има криза в преговорния процес.  Това може да бъде фалшива, но и реална криза", обясни Асен Василев.

Атанас Атанасов призовава и Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация. "Не виждам причина да се прекратяват преговорите на финалната права. Знаем, че той винаги се е интересувал от общественото мнение. Гражданите не искат предсрочни избори!, категоричен бе той. Нека утре да действаме по-мъдро!"

Варианите днес са два. Или до 12 часа партньорите ще стигнат до финално решение и Мария Габриел ще връчи на президента състава на новия кабинет или папката ще бъде върната празна.