Връщаме празен мандат, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел пред журналисти в централата на партия ГЕРБ, предаде репортер на "Фокус". Тя каза още, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

"Още от самото начало на преговорите се включихме добрoнамерено и конструктивно. Не говорихме през медиите и не изпращахме избирателно информация в унисон с европейските практики. Още след първия кръг преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност, което означава пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението“, каза Габриел. 

"Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа - спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", допълни тя.

Габриел подчерта, че по време на разговорите е чула "много епитети", но не е обиждала колегите си. Чула е и фразата, че случващото се ще има отражение върху кариерата ѝ, включително и извън България.

Повече четете тук.