Оставам умерен оптимист и силно вярвам, че ще успеем да намерим правилния език, с който да подпишем общото споразумение. Това каза на брифинг тази вечер Асен Василев по повод прекратяване на преговорите с ГЕРБ - СДС, предаде репортер на "Фокус".  Оказа се, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. И това е основната причина да има криза в преговорния процес.  Това може да бъде фалшива, но и реална криза", добави Василев.

"Не разбирам защо трябва да се подлага на съмнение подписването", каза Кирил Петков. Той изрази надежда, че все още има технологично време този документ да бъде подписан.

"Единственият въпрос остана дали номиналните промени на хартия, които щяха да станат реални, не са стреснали преговорния екип. За нас най-важното не са министрите, а са реформите в съдебната система, регулаторите и борбата с корупцията. Тези три неща са в това споразумение. Нищо не е загубено. Нищо не предполага, че сега трябва да се "взривява" каквото и да било".

От ПП-ДБ не сме готови от това да се откажем да има ясен ангажимент за реформи под формата на споразумение", каза още Петков.

"Надяваме се утре този документ да бъде подписан", каза и Христо Иванов.

"Когато започнахме преговорите започнахме да пишем на чисто от двата документа и заедно направихме един общ документ заедно с ГЕРБ-СДС.

Не разбирам защо подписването на това споразумение се поставя под съмнение, защото това е изход от кризата".

Той посочи, че от ПП-ДБ са били готови и в момента да водят преговори с ГЕРБ-СДС, за да подпишат общия документ.

Всички изясниха, че по състава на министерския съвет няма никакви спорове, споровете са само по отношение на регулаторите. 

Нищо не е загубено. Призоваваме и много разчитаме на Мария Габриел да довършим преговорите и реформите, и да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза, казаха още представителите на ПП-ДБ. 

Атанас Атанасов призовава и Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация. "Не виждам причина да се прекратяват преговорите на финалната права. Знаем, че той винаги се е интересувал от общественото мнение. Гражданите не искат предсрочни избори!, категоричен бе той. Нека утре да действаме по-мъдро!"

"Предлагам Мария Габриел да не бърза да връща папката и да преодолеем неразбирателствата", призова Атанасов.