Училищен коледен базар събира средства за онкоболни деца. Това каза Любомир Богданов, организатор на събитието, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Базарът ще се проведе в 25 училище "Петър Берон“ в София. Целта на базара е да научи децата на коледен дух, който да остане трайно. "Те имат нужда от много повече съпричастност и да се учат да помагат, отколкото внимание им се обръща на тези неща в училище. Светът се променя много бързо и им е нужна подкрепа“, смята Богданов. 

"Те самите искат да помагат. Базарът се фокусира върху изработване на артикули от всяко дете – след това чрез дарения се дават средства на нуждаещи се деца. Става дума не само за подарък, но и за прегръдка, за милувка. Има доста болни деца, освен сираците, които не посрещат Коледа по най-добрия начин. Онкоболните дечица също имат нужда от подкрепа. Средствата от базара ще отидат при тези деца“, каза още Богданов.

"Те имат елементарна нужда от бойлер за болничната стая на детето. Всеки, който иска, може да закупи ръчните изработки на участниците от двора да училището. Базарът се провежда между 8 и 10 декември. Откриването в петък очаква гостите си с богата програма с коледни песни. Децата пекат и сладки в училище. Много наши приятели от творчески магазини ще донесат ръчно изработени неща, картини, коледни украси“, даде подробности Богданов.

"Да попитаме децата от какво имат нужда и да им помогнем то да се осъществи – това е ключът към образователния успех. Сега образованието изостава от забързаното ежедневие. Съпричастността изгражда ценностна система у детето, така се гради гражданско общество“, каза още Богданов.