Нашето поколение и това след нас ще имат огромни проблеми с македонизма. Това каза Трендафил Митев, член на Македонския научен институт и негов председател до 2014-та година, в аудиокаста "Това е България" на "Фокус"

"Чак когато 1-2 поколения долу изтекат и дойде някакво ново поколение, което  да се формирало в Европейския съюз, с едно толерантно, цивилизовано човешко мислене, ситуацията изобщо в Европейския съюз да бъде по-толерантна и по-консенсусна, може би тогава ще говорим вече за нещо по-спокойно. Но аз ви гарантирам: нашето поколение, поколението след нашето ще имат много проблеми с македонизма, дори и в границите на Европейския съюз, ако влезе Република Македония. Затова поне трябва да отстоим да се влезе по правилата, да се влезе при реалности, които ще гарантират възможност за съществуването на българската културно-историческа следа, която е хилядолетна там, и разбира се, за възможността българите в Република Македония да защитават своите човешки, граждански права като всички европейци, в рамките на Европейския съюз", обясни той.  

Според него в Брюксел има кръгове, които искат да допуснат Република Сверена Македония в ЕС, за да опровергаят обвиненията, че САЩ диктува решенията на Съюза. 

"На първо място Брюксел, чиновниците в Брюксел, искат да покажат някакъв успех. Непрекъснато брюкселската администрация е критикувана, че едва ли не се е превърнала в едва ли не инструмент в ръцете на американската политика срещу Русия. Брюкселската чиновническа бюрокрация иска да постигне нещо сама, да разшири своите граници, да докаже, че още 1-2 народа от европейския континент виждат предимства за себе си за една хубава перспектива в Европейския съюз. Т.е. има чиновници, включително да кажем и френският президент, който очевидно в този вид на логика и разсъждения оказа натиска миналата есен върху България във връзка с подписването на онзи документ", каза още той.

Цоня Събчева