Министърът на отбраната е на изслушване в Комисията по отбрана, където отговаря на въпроси на депутатите във връзка с траншовете военна помощ за Украйна, предаде репортер на "Фокус"

Тагарев обясни каква е била логистиката около стоте бронетранспортьора. По думите му е създадена организация от работна група с трима заместник-министри – на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта. Те са проучили различни варианти за изпращането на БТР-те.

Машините са били извозени до специална локация, откъдето да бъдат натоварени на влакови композиции. По думите на министъра това е отнело около 3 седмици.

"Вече има сключен договор, ясен график, по дни, кога ще има влакови композиции. Ние знаем, имаме график кой къде ще ходи, какво ще говори, за да могат да заминат те според договореностите“, обясни Тагарев.

Той призна, че е можело логистиката да се случи много по-бързо, но бе категоричен, че е имало и обективни пречки, които не са позволили това.

По време на изслушването стана ясно, че България вече е получила 15 млн. долара компенсация за изпращането на бронираните машини. Тези средства ще могат да бъдат използвани за закупуването на ново оборудване. 

Първият пакет военна помощ е изпратен, гласуван от 48-ото НС, в цялост. Тагарев каза, че са били необходими около 5 месеца.

Вторият транш също е бил изпратен почти целият. Третият е заминал също за Украйна, но преди месец. Дефектните ракети С-300 също вече са в Украйна, стана ясно от изслушването.

Освен това, България вече е готова да приема украински военнослужещи за обучение, както гласи едно от решенията на парламента. Тагарев каза обаче, че все още няма конкретна заявка било то за бойни санитари или за подготовка на пехотна рота.

Страната ни участва активно към коалицията F-16: "Говорим с наши съюзници, включително с най-високите равнища на водещите страни, те са информирани. Когато имаме конкретна заявка, започваме веднага подготовка“.

Военният министър каза, че помощта, която предоставяме на Украйна е с различен приоритет.

"Има средства, които заминават практически веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с други вид транспорт и такива, които са с още по-нисък приоритет и за чието експедиране минават месеци“, каза още Тагарев.