Не бих желал ЕС да се реформира, а да престане да регулира икономическия, социалния и политически живот на европейците по едни мерки и закони от началото на миналия век и от времето на Лисенко и Ленин. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Тончо Краевски.

По думите му ЕС се сблъсква с проблеми, свързани със своята собствена реалност: "Не знам дали ЕС днес може да се реформира успешно. Не съм съгласен и с много от поставените му цели. Аз не смятам, че една администрация от технократи е най-доброто за една свободна държава. Не смятам, че целите, които си поставя да регулира и планира цялата икономика посредством "Зелената сделка". Не мисля, че тази планова икономика е нещото, от което европейците имат нужда и не мисля, че това служи на каузата за свободата".

Според политолога големият въпрос е не дали ще се случи по-задълбочена интеграция, а по-скоро каква ще бъде тя: "По какъв начин ще бъде изпълнена и чии интерес ще обслужва. Това, което се вижда към момента е, че интеграцията обслужва две големи държави в Западна Европа - Франция и Германия и още две по-малки. Всички спирачки, които има интеграцията са само толкова, доколкото има спирачки в отношенията между Франция и Германия. Дотолкова, доколкото нуждата от национално самоопределение и незавизима национална политика продължава да разделя тези две страни, толкова на всички останали ни е позволено да проявяване национални характеристики. Ако се разреши този въпрос между Франция и Германия, ще стане много трудно за държави като Словакия или България да отстояват националната си независимост".