Г-н Петков иска да премахва изобщо институцията главен прокурор. Понеже съм по-паметлив, помня, че 2021 г. лятото в 45-то Народно събрание мисля, пак се бяха засилили да правят съдебна реформа. Тогава искаха главният прокурор да се сменя и да се избира с три пети от гласовете на народните представители. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ водачът на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в 24 МИР София-град Тома Биков.

Политикът допълни, че именно в 45-ия парламент тези 3/5 са били изчислени, "защото имаха над 140 депутата в онова Народно събрание“.

"В следващия парламент си смениха плочата и започнаха да говорят за контролни механизми на главния прокурор – някой да контролира това, което г-н Зарков и г-жа Надежда Йорданова работят. Сега, докато работят как да се осъществи контролът върху главния прокурор, Кирил Петков, който е от същата група, излиза и казва: "Дайте изобщо да махнем главния прокурор“. Добре де, ама ние ако махаме главната прокуратура като институция, защо тогава да й налагаме контрол, питам аз. Кое от всичко искат да направят“, чуди се кандидатът на ГЕРБ за 49-ия парламент.

Биков напомни, че колегите му от парламентарната група са подкрепили проекта за реформа на служебния правосъден министър Крум Зарков единствено "с идеята между първо и второ четене да чуем не само тези, които подскачат на площада, а и тези, които разбират от право“.

"Имаше много тежко становище на Върховния касационен съд, който между другото директно е засегнат от тази реформа, защото в този проект се предвиждаше съдия да разследва главния прокурор. И не само това, доста тежки аргументи. Върховните съдии в България са най- авторитетните“, посочи Биков и предложи да бъде чуто мнението и на академични преподаватели, адвокати или Висшия адвокатски съвет и т.н.

"Още по-сложен е въпросът с техните възможности и с тяхната компетентност да го извършат (бел. ред. - съдебна реформа). Те нито могат да го напишат качествено, нито могат да го прокарат като обществен консенсус, нито могат да го приемат в Народното събрание, защото не се случва по този начин. Съдебна реформа не се прави с подхода "или си "За“ или си "Против“ и не искаме да чуваме никакви други аргументи, не искаме нюансирана позиция“, категоричен бе водачът на листата на ГЕРБ в 24 МИР София-град.

"Това би било най-голямата грешка, защото обрича тази реформа на нетрайност. Ако по този начин бъде приета една реформа, то гаранцията, че след две години няма да се роди нещо друго, както обикновено, не след две години, то в момента се ражда друго, да закриваме главната прокуратура“, заключи Тома Биков.