"Много е трудно да прогнозираме, дори с по-голяма доза несигурност, дали ще има съставяне на мнозинство и на правителство". Това коментира за "Фокус" и предаването "Newsroom" политологът Теодора Йовчева.

По думите й партиите са изтощени мобилизационно, финансово, във всеки един аспект, защото това са пети поред избори. Тя поясни още, че възможността да не се състави правителство всъщност демотивира партиите и техните работници да оптимизират докрай усилията си.

"Имайки предвид, че със сигурност ще видим още едни избори през ноември, а колко ще са те, вече е друг въпрос, демотивира партиите да хвърлят всичките си сили в момента", каза Теодора Йовчева.

Тя прогнозира, че пет партии биха попаднали в 49-то Народно събрание, но добави, че ако има повече от пет партии, възможността те да са подкрепени силно от различни корпоративни интереси е голяма.  

"Интересно е третото и четвъртото място и дали "Възраждане“ ще успее да измести ДПС", прогнозира тя със скептична нагласа това да се случи.  

Според Йовчева първото нещо, с което трябва да се занимаят новите 240 депутати, трябва да бъде бюджета.

"Намираме се в ситуация, в която приемането на бюджет е ключово. Става въпрос за стабилността на финансите на държавата, става въпрос изобщо за финансирането на ключови сектори. Както знаем, и общините, те основно разчитат всъщност на дотиране от държавата", обясни тя.

В заключение политологът завърши, че е важно хората да отидат да гласуват, защото народните избраници ще вземат решения за нашия живот. "Финансовият аспект на нашия живот и икономическата среда ще бъдат решени от 240 нови депутати. А какво би мотивирало повече един българин, освен факта, че в крайна сметка ще разполагат с парите, които той изкарва в някаква степен?", завърши тя.

Веселка ИВАНОВА