Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили различен вариант на изпита.

Зара Рушанова е затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите.

"Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата".

Оказва се, че в изпитния вариант на Зара диаграма - няма.

"Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни, забави", посочи Зара Рушанова, зрелостник, пред обществената телевизия.

Съученик на Иван имал същия проблем. Според зрелостниците въпросите няма как да бъдат решени без графика.

"Няма диаграми, а само числа, с които без диаграма е много трудно да се ориентира човек. А след това има и задачи свързани с тази диаграма и просто няма как", посочи Иван Матеев, зрелостник.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.

"Не става въпрос за частен случай. Много хора са пострадали и те не са правилно оценени. Пак казвам, това е вход към университетите. Тези 4 точки евентуално ще струват влизане в специалности, в които тя би пожелала да се реализира", посочи Венцислава Миндова, преподавател по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам отговориха за БНТ, че знаят за проблема и той се дължал на технически проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища. Всеки подаден сигнал ще бъде проверен.

В случай, че се установи, че зрелостник е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана изцяло и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден пълният брой точки.

От министерството допълват, че е било проверено как изглежда принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до училищата. Директорите също са били задължени да извършат подобна проверка, преди да разпечатат изпита.