България може да се присъедини към операцията в Червено море и Аденския залив. В момента се дискутира. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който днес е в Карлово за отбелязването на 20-ата годишнина от атентата в Кербала, Ирак.

"България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция", заяви той и добави, че това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция, която е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия.

По думите му българските моряци са в добро състояние, а страната ни държи постоянна връзка за състоянието им.

Припомняме, че властите на САЩ обявиха, че заедно с още девет други държави ще започнат операция в Червено море с цел гарантиране на свободата на корабоплаването и защита на корабите на фона на поредицата атаки на йеменските бунтовници. Това стана ясно от изявление на американския министър на отбраната Лойд Остин.

"Неотдавнашната ескалация на безразсъдните атаки на йеменските хути застрашава свободната търговия, застрашава невинните моряци и нарушава международното право“, се казва в разпространения текст. В него се подчертава също, че свободното преминаване на кораби в Червено море е изключително важно за международната търговия.