Властите на САЩ и девет други държави ще започнат операция в Червено море с цел гарантиране на свободата на корабоплаването и защита на корабите на фона на поредицата атаки на йеменските бунтовници, става ясно от изявление на американския министър на отбраната Лойд Остин.

"Неотдавнашната ескалация на безразсъдните атаки на йеменските хути застрашава свободната търговия, застрашава невинните моряци и нарушава международното право“, се казва в разпространения текст. В него се подчертава също, че свободното преминаване на кораби в Червено море е изключително важно за международната търговия.

"Страните, ангажирани с поддържането на основния принцип на свободата на корабоплаването, трябва да обединят сили, за да отговорят на предизвикателството, отправено от недържавни участници, изстрелващи балистични ракети и дронове, насочени към търговски кораби на много държави, законно преминаващи през международни води.. Това е международно редизвикателство, което изисква колективни действия. За тази цел обявявам операция Prosperity Guardian, важна нова международна инициатива под егидата на Съвместните морски сили и под ръководството на тяхната оперативна група 153, която е фокусирана върху осигуряването на Червено море“.

Според Остин операцията ще бъде насочена към "съвместен отговор на предизвикателствата за сигурността в южната част на Червено море и Аденския залив, за да се осигури свобода на корабоплаването за всички страни и да се укрепи регионалната сигурност и просперитет“. Както следва от документа, участниците в операцията ще включват Бахрейн, Великобритания, Испания, Италия, Канада, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Франция.

 

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в Ивицата Газа йеменските бунтовници обявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани с Тел Авив кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб, докато операцията в анклава не бъде прекратена.