Показания на таен свидетел сочат, че Марин Димитров е предложил 250 хиляди евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за шеф на Главна дирекция "Национална полиция".

Това стана ясно в съдебна зала по време на гледането на мярката за неотклонение на обвинения за участие в контрабанда и скандалното дело по ОПГ в Митниците. Обвиненият в контрабанда Марин Димитров и адвокатът му Любомир Таков поискаха той да излезе от ареста, но Софийският апелативен съд го остави зад решетките.  

След заседанието на съда прокурор Стоян Лазаров поясни:

"Показания на таен свидетел сочат, че Марин Димитров е предложил 250 хил. евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за шеф на Главна дирекция "Национална полиция". Той свидетелства, че обвиняемият Марин Димитров е участвал в контрабандни канали. Това му е служебно известно като директор на ОДМВР-Хасково за времето, докато е бил такъв. В подкрепа на неговите думи са и снимки, намери в телефона на сина му, на които са баща и син, Николай Николов-Паскал и приятелката на Стефан".

На въпрос на кого са предлагани парите, прокурор Стоян Лазаров посъветва журналистите да се обърнат към колегите му от Софийска градска прокуратура, които се занимават с разследваното.

"Има разпит на свидетел с тайна самоличност, който беше цитиран от от настоящия съдебен състав при обосноваването на обоснованото предположение", изтъкна Лазаров на журналистически въпрос относно това дали има нови доказателства. 

В зала се чу вече за свидетели номер 14-и и 17-и, но прокурорът не можа да бъде конкретен на въпроса на "Фокус" точно колко до момента са тайните свидетели. 

Дали се сглобява пъзелът на схемата, от обвинението заявиха, че не могат да кажат, а повече информация могат да дадат колегите на Лазаров, които наблюдават самото досъдебно производство.

Според прокурор Илия Точев, Марин Димитров е правил контакта и връзката между български и чужди граждани, за да преминават ТИР-ове с нелегални цигари през контролните пропускателни пунктове Капитан Андреево, Калотина и Лесово. Поддържал и контакти с митничари и граничари, като от години и баща, и син Димитрови са поддържали отношения с Паскал.

Показанията на таен свидетел номер 17 и таен свидетел номер 14, сочат, че Марин Димитров е познавал и запознавал с други лица Никола Николов - Паскал, както и че е търсил хора за връзка за осъществяването на канали за безпрепятствено преминаване на контрабанда. Включително и с лица на висши държавни длъжности като обвиняемите по делото Петя Банкова и Живко Коцев.

На 20 април Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража" за Марин Д. след като прие, че има достатъчно данни за съпричастност към ОПГ.