Марин Димитров, един от задържаните за контрабанда по мегаскандала с организираната престъпна група в "Митниците", поиска да излезе на свобода, но съдебният състав го остави в ареста.

Адв. Любомир Таков изтъкна, че в залата е и дама, лице от медицинския център в затвора, което доказва влошеното здравословно състояние на клиента му.

Пред апелативните съдии Марин Димитров каза: "Всичко това, което прокуратурата е изложила, го има в сигнал до прокуратурата, за което съм и бил разпитван. Нищо от това, което бившият началник на полицията Ангел Ганчев е посочил, не е било вярно и никога не съм се занимавал с контрабанда. Всичко това го има в специализираната прокуратура. През лятото на 2023 г от специализирания съд ме извикаха и имаше прекратяване заради липса на доказателства", посочи той.

Прокурорът Стоян Лазаров заяви, че има свидетел, който е разказал, че Марин Димитров е предложил 250 хил. евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за шеф на Главна дирекция "Национална полиция".

Марин Димитров бе вкаран в ареста само преди няколко дни. Димитров - баща от Хасково, станал публично известен със снимките си с Бойко Рашков и Живко Коцев, обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд.

Софийският апелативен съд отбеляза, обвиняемият е привлечен под отговорност във връзка с две престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Показанията на таен свидетел номер 17 и таен свидетел номер 14, сочат, че Марин Димитров е познавал и запознавал с други лица Никола Николов - Паскал, както и че е търсил хора за връзка за осъществяването на канали за безпрепятствено преминаване на контрабанда. Включително и с лица на висши държавни длъжности като обвиняемите по делото Петя Банкова и Живко Коцев.

На 20 април Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража“ за Марин Д. след като прие, че има достатъчно данни за съпричастност към ОПГ.

Към онзи момент от материалите по делото не се установява той да има връзка с цигарите без бандерол. Софийски градски съд прие, че няма опасност обвиняемият да се укрие, защото сам е дошъл в съдебната зала. Характерът и тежестта на обвинението обаче са достатъчни, за да бъде взета мярка "задържане под стража".

Бащата на Стефан Димитров, станал известен от скандалните снимки в компанията на пудела и пачките пари в евро, е обвиняем заедно със сина си Стефан Димитров и вече отстранения директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.

Още при първото гледане на мярката за неотклонение на тримата арестувани на 6 април, Марин Димитров се появи в Съдебна палата, но така и не влезе в Зала 5, защото беше транспортиран спешно към  "Пирогов". Причината - съмнения за сериозни кардиологични проблеми, като обясни пред "Фокус" адвокатът му Любомир Таков.

На 18 април Софийският апелативен съд постанови окончателното оставяне на Стефан Димитров и Петя Банкова в ареста.

Припомняме, че вече бившият главен секретар на МВР Живко Коцев също е обвиняем по делото за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, заедно с баща и син – Марин и Стефан Димитрови, бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова и Никола Николов-Паскал. От обвинението посочиха, че той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Наложена му беше парична гаранция в размер на 20 хиляди лева.

Живко Коцев запази пълно мълчание пред журналистите след тричасовия разпит в КПКОНПИ на 17 април и до този момент не е коментирал фактът, че също се сдоби с обвинение.