Със зрелищни физични ефекти и модели от пластилин учени разказват за своята работа, информират от Института по електроника на БАН.

Чрез този иновативен подход учени от Института по електроника ще се включат в Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 11-и до 14-и май в София Тех Парк.

На щанда си в зона "Откривател" в зала "Джон Атанасов" изследователи от лаборатория "Биофотоника" ще обяснят и демонстрират на научно-популярен език за всички възрастови групи зрелищните физични ефекти, които те използват в работата си.

По този начин учените желаят да хвърлят мост между знанията по физика и химия от училище към тясно специализираните научни изследвания. Посетители и учени ще търсят заедно отговори на въпросите: "Защо се изправят капките? Кога повърхностите обичат водата и кога се страхуват от нея?" и "Как може да се промени цветът на светлината?".

Изследователи от лаборатория "Нелинейна и влакнеста оптика" ще направят демонстрации на нови антибактериални повърхности, създадени чрез лазерна обработка.

Целта е да бъдат представени нови подходи за направата на материали с по-добри антимикробни свойства. С помощта на демонстрационни модели от пластилин учените ще покажат как клетките се прикрепват към структурираните повърхности. Посетителите на фестивала също така ще могат да наблюдават с микроскоп получените лазерно-индуцирани структури. Предвидени са и различни експерименти, включващи демонстрация на основните закони на отражение, пречупване и разсейване на светлината.

Посетители от всички възрасти ще са очаквани в зона "Откривател" на зала "Джон Атанасов" в София Тех Парк в дните между 11-ти и 14-ти май, от 10:00 до 18:00 часа.