Депозитите започнаха да се увеличават плавно, но все още са далеч от нивото на текущата и средната инфлация. Това каза Стойне Василев – независим личен финансов консултант и инвеститор, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Хората с банкови депозити биха могли да се възползват от структурираните депозити, които предлагат банките, които носят доста по-висока доходност, отколкото депозитът. "Т.е. ние се възползваме от добрите страни на депозита, гарантираната сума, но една малка или по-голяма част от тези средства могат да се инвестират в други активи, като например облигации, някакви взаимни фондове, акции, метали, злато, петрол“, обясни Василев.  

Другият вариант е инвестицията в истински активи на депозираните средства. "Ако човек мисли дългосрочно, имотите винаги са били добра инвестиция, като те носят средно 8-9% при доста по-нисък риск в сравнение с много други алтернативи“, обясни експертът. 

Заради повишените банкови такси и комисионни Василев посъветва да се използва електронно банкиране. "Там един превод може да е два или три пъти по-евтин, отколкото ако превеждаме на гише в банката. Това важи за почти всички операции, ако използваме електронното ни банкиране. Можем да се възползваме и от някакъв вид пакетна услуга, която е много по-изгодна“, обясни той.  

Стойне Василев заяви, че повишаването на лихвените проценти неминуемо ще се отрази и върху имотния пазар, въпреки че повишаването на лихвите по кредитите в България става много плавно. Причина за това е, че по-голямата част от ипотечните кредити не зависят от основния лихвен процент на БНБ, а по-скоро от нивото на депозитите. "Лихвите по ипотечните кредити засега са едни от най-ниските в Европа. Очаквам едно повишаване, макар и плавно. Ако се запази тенденцията в САЩ и Европа, те ще достигнат до 4-4,5% максимум“, прогнозира той. 

Неговите очаквания са, че това повишение няма да се отрази съществено на имотния пазар, тъй като само част от жилищата се купуват с кредити. В последното тримесечие на 2022 г. е бил регистриран спад в броя на сделките с недвижими имоти, но не и в цените. "Първото тримесечие на тази година се забелязва и спад в цените и не толкова в офертите, колкото в реалните цени, на които се сключват сделките. Аз мисля, че до края на годината ще наблюдаваме тази тенденция – задържане на сегашните цени и все по-големи отстъпки от страна на продавачите, което ще доведе или до задържане на цените, или до малък спад“, заяви Василев.