Ако можеше дипломацията да се справи с всички войни, нямаше да има войни. Но това е утопия. Има сили, които са по-големи от дипломацията, които не позволяват това да се случи, за съжаление. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров.

Тревожно в момента е, че действията на антибългарските екстремисти в Македония подкопават допълнително шансовете на Македония да започне преговори и да стане член на ЕС, което е против интересите както на самата РСМ, така и в България, допълни Тафров. "В интерес е на враждебни фактори като режима на Путин в Москва. Това е много основна причина за тревога. Ясно е, че руската агентура, която е налице в РСМ, а и в България, действа в тази посока. Русия не желае разширяването на ЕС към Западните Балкани. И това, което се случва в момента със заместник-председателя на българския клуб в Охрид е именно рецептата, по която се постига успех на Русия  на Балканите. И двете страни – и България, и РСМ трябва да сложат край на това безумие“.

Нашата страна трябва ясно да разграничава онези среди в Македония, които играят "играта на Москва“ и онези, които имат искрено желание за нормализиране на отношенията с България, категоричен е Тафров. "Не можем да кажем, че всички в Македония не искат сближаване с България, това няма да е вярно. Но трябва да продължаваме да настояваме пред онези среди, които искат европейско бъдеще за Македония, да станат по-храбри, да се разграничат от този език на омразата. Друго, което трябва да направим е една широка разяснителна кампания, в която да посочим тези актове на насилие, този език на омразата сред нашите европейски партньори.“

Цоня СЪБЧЕВА