Въпросът е да видим кое от двете състояния ще надделее – страхът или тревожността, и дали българите ще се обърнат за изход от ситуацията към експертите или към популистите. Това каза социологът Елена Дариева, основател и управител на агенция "Насока“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Във водовъртеж от политически, икономически, здравни, външнополитически кризи сме, отбеляза тя и уточни, че кризите заразяват обществото със страх. "Още от Монтен знаем, че страхът надминава много от нашите душевни състояния и създава благоприятна почва за покълване на популизма“, коментира Елена Дариева.

Тя обърна внимание на две състояния – страха и тревожността. "Страхът е реакция на конкретна видима опасност. Например страхът, че утре няма да можеш да си платиш битовите сметки или че може да се наложи да стоиш на тъмно и на студено. За разлика от страха, тревожността е едно дифузно, нефокусирано и лишено от конкретен обект убеждение, което е свързано с нашето собствено бъдеще. Хората се тревожат, че животът на децата им ще бъде по-лош от техния собствен например. А тревожните хора търсят изразител на тяхното чувство за безизходица и често го намират в лицето на популисти“, обясни социологът.

"Тревожните хора са гневни, за разлика от тях, уплашените не могат да си позволят лукса на гнева, защото са погълнати от усилията да оцелеят. И това усилие е ежедневно. Страхът води до търсене на устойчивост, на кохерентност и на сигурност. Въпрос на време е да видим кое от двете състояния ще надделее – страхът или тревожността“, поясни тя.

Социологът отбеляза, че тревожността отваря вратата за популизма, докато страхът кара хората да се стремят към сигурност, да търсят някой, който може да ги защити. "В такава ситуация те се обръщат към хората с познание, т.е. към експертите. Тогава хората изпитват нужда от компетентно управление“, добави Дариева.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"