Протест пред "Пирогов" в защита на началника на Клиниката по детска хирургия проф. Христо Шивачев. Той е национален консултант в областта, но не премина на следващ етап в конкурса за шеф на клиниката.

В подкрепа на своя началник, колега и лекар се събраха медици и пациенти пред най-голямата спешна болница у нас. С призив за прозрачен процес при избора на началник на Детската хирургия.

"Нямам информацията какво се е случило и понеже нямаме представа за провеждането на това нещо, ние искаме прозрачна процедура с ясни правила - нищо повече", настоя проф. д-р Шивачев.

Според решение на комисията по оценяване и класиране на кандидатите обаче настоящият началник получава оценка 4.14, а за да премине към следващ кръг, е нужна оценка 4.50.

"С него работим от около 22-24 години в отлични професионални отношения. Моята оценка за него е като за изключителен професионалист и човек с визионерски идеи в областта на детската хирургия", коментира завеждащият Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии д-р Цветко Георгиев, цитиран от NOVA.

"Проф. Шивачев е прекрасен специалист и чудесен мениджър. Аз самият съм част от комплекса на детската хирургия, така че за него мога да кажа само хубави неща", уточни началникът на Отделението по детска ортопедия и травматология д-р Явор Пукалски.

Минути след началото на протеста директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров покани всички протестиращи, както и самият проф. Шивачев на открита среща.

"Аз разбрах, че има някакъв проблем от Facebook. Затова искам да дойдат протестиращите, във ваше присъствие, да ми зададат въпросите, да ми кажат срещу какво протестират", настоя д-р Димитров.

Въпреки поканата, никой от служителите не се отзова за разговор. "Комисията дава резултатите от конкурса и препоръчва решението. Санкцията – последната, за един или друг кандидат да бъде назначен за ръководител е на изпълнителния директор, или отговорността е моя", добави той.