Предварителният доклад от аутопсията на българския гражданин, загинал след полицейски арест в Германия, показва, че няма индикации за наличие на насилие спрямо него. До момента не са открити следи от пръст в дихателните пътища или белите дробове, допълва германското издание. Припомняме, че в началото на седмицата стана ясно, че властите в Германия разследват смъртта на 45-годишен българин, настъпила след като е бил арестуван в Берлин.

Според очевидци мъжът е буйствал и е бил в нестабилно психическо състояние, според очевидци. 

Полицаите са използвали лютив спрей и са го закопчали с белезници с помощта на други граждани. Малко след това обаче мъжът припада. Оказана му е спешна медицинска помощ и той е откаран в болница, където по-късно умира. 

Според медицинските експерти причината за смъртта са тежките наранявания, които 45-годишният българин е получил по време на полицейския арест. Лекарите, отговарящи за случая, твърдят, че българинът се е задушил от пръст, която е попаднала в белите му дробове и дихателните пътища. При пристигането му в болницата той вече е бил в мозъчна смърт.

Възможно е лицето му да е било "насилствено" притискано в земята в продължение на няколко минути и той да е вдишал от почвата. Полицейският доклад обаче не посочва нищо по този въпрос, пише вестник "Тагшпигел“, цитиран от bTV.

Германското издание допълва, че предстои да бъде установено как е настъпило мозъчното увреждане, от което 45-годишният мъж е починал. Според заключенията на лечебното заведение увреждането на мозъка е в резултат на недостиг на кислород.

Прокуратурата в Берлин е поела случаят.