Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс. До това гласуване се стигна, след като през миналата седмица депутатите уважиха президентското вето, наложено върху промените в НПК.

Припомняме, че държавният глава наложи вето върху промените, гласувани в Наказателно-процесуалния кодекс, заради това, че с тях на практика бе върнат Пленума на ВСС, след като този орган бе премахнат с промените в Конституцията. Радев мотивира действията си, че връщането на Пленума противоречи на идеята за съдебната реформа, а опозицията бе готова да сезира Конституционния съд, в случай че управляващото мнозинство все пак бе преодоляло ветото. 

Така в комисията днес бе решено, че съдийската и прокурорската колегия на ВСС при изпълнение на функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет са юридически лица. Всеки съвет ще излъчи своя номинация, която ще го представлява. 

Съдийската и прокурорската колегия на досегашното ВСС пък временно ще заемат и функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет, решиха депутатите. Това ще продължи до избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет.  

Друг текст в НПК гласи, че при разглеждане на мярка за неотклонение "задържане под стража" в досъдебното производство обвиняемият и неговата защита ще могат да се запознаят с всички доказателства. В предишния вид на закона се предвиждаше да се дават само доказателства, въз основа на които се определя мярката "задържане под стража".