IQ-то, което приемаме за измерител на интелекта, невинаги е достатъчно да бъдем успешни, хармонични, да се чувстваме себе си. Комбинацията от способностите, талантите, уменията и емоционалната интелигентност рисуват един цялостен портрет, който е абсолютно уникален за отделната личност. Това каза Слава Георгиева – сертифициран неврометрист, член на Съвета на директорите на Insite, в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус".  

"Неврометрията е способ за изследване на вродените таланти и потенциал на индивидите. Тя се базира на неврология, невропсихология и невротехнология, обясни експертът. Идеята е да се изследват мозъчните вълни и по този начин да се установи потенциала на индивида, които са неговите основни таланти и ще го карат да се развива хармонично в бъдеще. Изследват се и емоционалната интелигентност, устойчивост на стрес, склонност към поемане на риск", поясни тя.  

По думите ѝ чрез метода "Вербатория" се измерва междуличностната и вътрешноличностната интелигентност.

"Така биват установени различни типове – дали човек е предразположен да бъде екипен играч, дали има дадености да стане лидер. Методът обхваща деца от 4-годишна възраст до възрастни индивиди. Няма лоши черти на характера, въпросът е те да са в хармония с личността и с околната среда", посочи Георгиева. 

"За да подобрим своята емоционална интелигентност на първо място трябва да опознаем себе си, за да имаме реалистична преценка за себе си. "Другото нещо е да научим нашите тригери – определени събития, които въздействат на нашите емоции, и да познавате вероятността как ще реагирате в дадена ситуация. Много е важно да се опитваме да влезем в обувките на другия. Съществена стъпка е да слушаме активно, да задаваме въпроси", посъветва специалистът.  

"Познавайки емоциите си, можем да ги управляваме. Това означава човек да поеме отговорност за начина, по който се държи с околните", добави Георгиева.  

Живко КРЪСТЕВ