Много от младите майки желаят да сменят кариерата си след майчинството. Това каза в предаването на Радио "Фокус" "Добър ден, България" Силвия Трифонова във връзка с нейния startup Mom-Friendly. 

"Идеята за самата платформа се роди съвсем органично от моята лична история, а след това от историята на майките в квартала, които придобиха популярност още в самия зародиш на платформата и аз реших да я продължа. Самата група Mom-Friendly се появи съвсем органичено в началото на 2017 година, като мое лично търсене дали съществуват такива компании, които помагат на младите родители да се реализират кариерно. Създадох групата във Facebook и в рамките на няколко часа се родиха стотици млади родители, което ми се случва за първи път, и те се увеличават с течение на годините и времето, което ми показва, че има някакъв социален проблем, търсят някакво решение, каза тя.

Тя каза, че младите майки не могат да се върнат на работното си място, защото не могат да намерят баланс между работата и личния си живот. Този баланс се изразява с възможност за вземане детето, когато се разболее, възможност да го гледат, докато боледува и други. 

"В ситуация, че не могат да се върнат на работното си място, тъй като фирмата, в която са работили, не предлага придобивки за баланс работа - личен живот, които са изключително нужни в периода, когато децата са още малки като гъвкаво работно време, но и редица други придобивки - да могат да вземат децата от детска градина, когато са болни, да могат да ги гледат спокойно. Също, ако желаят да се преориентират кариерно, много от младите майки желаят да сменят кариерата си след майчинството и те се присъединяват към платформата в търсене на решение за себе си", обясни тя. 

Трифонова каза, че все повече и повече фирми се присъединяват към групата и във Facebook и предлагат работа на младите майки, която да им дава възможност да полагат нужните грижи за децата си. 

"Фирмите намират групата, свързват се с мен и публикуват обявите си. Все повече и повече обяви се публикуват. В началото  аз трябваше да ги търся и да ги включа  в нашия каталог, който е абсолютно безплатен. В началото на седмицата една фирма ме потърси да се включи в каталога и желае да предлага събития в групата", каза тя. 

Фирмите, които се свързват с групата предлагат работа както онлайн, така и на място. Те предлагат придобивки като гъвкаво работно време, бонуси при раждане на дете, детски градини. Всичко това с цел служителите да имат баланс.