Над 300 колеги работят операция срещу мащабна схема за финансови престъпления. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Както ви съобщихме по-рано, в столицата се провежда операция срещу мащабна схема за финансови престъпления. 

"И в момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на столицата се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанка NEXO. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута", обясни тя.

По думите й основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България, а криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, които представляват пощенски кутии, тоест кухи фирми.

"Над 300 колеги работят по тази мащабна акция, това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР. Досъдебното производство е под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления и такива, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами", уточни Милева.

Тя обясни, че за последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара. Клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористична дейност.

Претърсват се над 15 адреса, установяват се и нови лица, коментира Светльо Василев.