Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия, съобщиха от Прокуратурата.

В Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано и се води досъдебно производство за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами и причинени вреди в различни държави.

Групата е действала от началото на 2018 г. до 12.01.2023 г. на териториите на Република България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четири лица, сред които К.К. и А.Т. Спрямо двамата са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество“-МВР прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент /ЕС/ 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция - Интерпол.

На 07.04.2023 г. чрез Дирекция “МОС“ – МВР е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми К.К. и А.Т. са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23,05 ч. на летището в Белград, Република Сърбия, с полет от Дубай, Обединени арабски емирства. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 07.04.2023 г. по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Република Сърбия не е изпълнила задължението по чл.16, т.3 от Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти по отношение на обвиняемите К.К. и А.Т. Така на издирваните лица е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

"Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика“, пише в писмото.

В него главният прокурор Иван Гешев отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.