Съдебно-химичната експертиза установи се, че в кръвта на обвиняемия за катастрофата на Околовръстното шосе в София има наличие на алкохол 1, 73 промила, както и присъствие на кокаин. Това съобщи по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с тежкото пътно произшествие, при което загина френски гражданин, предава репортер на Агенция “Фокус". 

"Всички сме свидетели на войната по пътищата и за съжаление често се оказва, че причината за настъпване на тежките пътни произшествия е, че водачът си позволява да управлява моторното превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества. В случая от изследването, което беше направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол и наркотично вещество", посочи Милева. 

Говорителят на главния прокурор обясни, че е назначена авто-техническа експертиза, която да докаже с каква скорост се е движил Любенов. 

Запитана дали обвинението на Любенов ще бъде преквалифицирано, Милева заяви, че прокурорите от Софийска градска прокуратура извършват активни действия по разследване и ще се съобразят с методическите указания на главния прокурор да изследват всички обстоятелства около установяването на евентуален умисъл при дееца. 

“Много трудно е един прокурор да обясни, защо е повдигнал обвинение по непредпазливост, когато по делото категорично са събрани доказателства, че водачът е употребил алкохол, че е приел няколко вида наркотични вещества и че не се е съобразил със скоростта в определения участък, какъвто е случаят с Милен Цветков, в който беше повдигнато обвинение за евентуален умисъл. В конкретния случай с Любенов това е преценка на наблюдаващия прокурор, но съм убедена, че ще бъдат изследвани всички обстоятелства", каза говорителят на главния прокурор. 

Сийка Милева уточни, че към момента няма данни над обвиняемия Любенов да има полицейски чадър. От думите й стана ясно, че в автомобила му не са открити големи суми пари и наркотици. 

Нели СТАВРЕВА