Преди да настъпят дългоочакваните Коледни празници, българите честват и друг любим християнски празник - Никулден.

С оглед на масовото поскъпване на хранителните стоки от "Фокус" проведохме кратка анкета, за да разберем ще имат ли възможност българите да посрещнат подобаващо 6-ти декември. 

Попитахме: Ще празнувате ли Никулден? Откривате ли разлика в цената на рибата тази година в сравнение с миналите? Ще ви се наложи ли да се лишите от нещо на празничната трапеза тази година?

"Разбира се, че ще празнувам Никулден, имам син Николай", отговаря една от запитаните гражданки.

Жената обяснява, че няма представа дали цените са се повишили. Споделя, че по телевизията е чула, че цената на шарана тази година е 8 лева, но на пазара вижда, че цената е 10лева.

Друга запитана дама е избрала сьомга за трапезата си и споделя, че не следи цените и също не й е направило впечатление да има промяна в тях. На въпроса, дали ще и се наложи да се лиши от нещо на трапезата си тази година, жената отговаря негативно. 

"Не съм обърнал внимание по-високи ли са цените. Няма да се лиша от нищо. Няма как да не празнувам Никулден, аз съм Николай!", споделя току-що напазарувал за празника именик. 

Друга дама признава, че открива разлика в цената на рибата тази година, но тя е малка, около 1-2 лева, което за нея не представлява проблем.

"Винаги празнуваме Никулден в нашата фамилия с голямо щастие. Разбира се, избрахме традиционен шаран с люспи за благородие и благополучие", разказва тя. 

На въпроса: "Ще ви се наложи ли да се лишите от нещо на празничната трапеза?", жената отговори: 

"Не, традиционно ще е всичко. Заделям средства предварително и всичко е както повеляват традициите".

"Естествено, че има разлика, цените са доста завишени тази година спрямо инфлацията, спрямо пенсиите и заплатите, които получават хората е доста скъпо", коментира относно цената на рибата тази година друг анкетиран от нас човек.

"Според мен цените са се повишили, може би 30-40 процента. Цените са високи. Българската риба като шаран и сом трябва да са по-евтини", коментира той.

А ето какво споделиха по темата пред "Фокус" продавачите на риба. Жена продаваща риба на пазара разкри, че интересът на хората към закупуването на риба е по-малък от предни години, но все още е рано и се надява да има раздвижване на пазара.

На въпроса има ли разлика в цените на рибата тази година в сравнение с предходните години, жената споделя, че "цените спрямо миналата година са по-ниски".

"Миналата година шаранът струваше 13 лева за килограм, а тази е 11 лева - цената е по-ниска", твърди жената.

Споделя, че на нея самата като потребител, няма да и се наложи да се лиши от нищо на трапезата за Никулден, но пък за Коледните празници ще трябва да се лиши, защото цените се увеличават всеки ден.

Друг търговец на риба казва, че интересът към закупуването на риба е много голям. Споделя още, че в магазина, в който работи шараните се отглеждат екологично чисто.

"Не може да кажем, че цената на рибата се е вдигнала, както на някои други продукти, за които ставаха опашки преди време. Съвсем нормални са цените, бюджетни са - не знам, ако някой се оплаква от тези цени на рибата. Цената на рибата в България е най-ниска в Европейския съюз. Отидете в Гърция на два часа път от София, цените са същите, но в евро", твърди той. 

Продавачът обяснява, че поскъпването на хранителните стоки не е повлияло и интересът към рибата не е по-слаб тази година. А заради полезните свойства на рибата, хората я включват в менюто си не само за Никулден.