Никулден е един от важните православни празници. 6-ти декември е посветен на свети Николай Чудотворец. Той се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

"Царят на трапезата" на този ден е рибата и по-специално шаранът. Поверието гласи, как веднъж светецът влязъл в морето, но по време на буря лодката му била пробита. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него.

Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този специален ден. Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. По време на почистването домакинята трябва да внимава люспите да не падат на земята, защото това вещае неприятности.

И до днес масово българите избират традиционния шаран за никулденската трапеза.

Анкета на "Фокус", показва, че много от хората избират и други видове риба за празничната трапеза. 

Ето каква риба ще сервират на трапезата си за 6-ти декември българите? 

Продавачка на риба разкри пред "Фокус", какви са най-купуваните риби за празника.

"Обикновено повече на шаран и скумрия залагат, но се купува и друга риба - пъстърва, ципура, всеки има индивидуален вкус", каза тя.

"Спряли сме се на паламуд, аз обичам шаран, но в семейството ми предпочитат паламуд, аз ще се съобразя с тях", разказва друга дама.

"Ще празнувам Никулден, купих си сьомга. Не следя цените понеже купувам малко и това ми е достатъчно", разкри ни избора си запитана от нас жена.

"Избрах скумрия за празника", споделя друг от запитаните, който се оказа и именик. 

"Традиционно избрах шаран с люспи за благородие и благополучие", споделя развълнувана за празника жена, в чието семейство традицията е на почит. 

"Все още не съм взел риба, но няма да купя шаран, ще си взема пъстърва, защото най-много я обичам. Като се препържи става супер, такъв вкус имам аз", признава един от анкетираните мъже.

"Обикновено използвам шаран за празника, но тази година ще е паламуд, това е по вкуса ми и по вкуса на семейството. Тази година реших да разнообразя", разказва друг.

Независимо дали сте заложили на шаран или сте избрали друга морска храна за основно ястие на празничната трапеза за Никулден, Ви пожелаваме да го прекарате с положителни емоции в компанията на любимите хора.