"Нацията дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов. Ако сметката му е вярна, българският полицай от Сливен заслужава рицарско звание. Той е съобщил, че изпитва нарастващи подозрения за приток на неочаквани парични средства в неговия град", написа The Times неотдавна.

"Не знам дали вече има нещо, което не е казано по темата. При нас информацията дойде през 2020 г. Проверихме си я и бяхме много учудени, но се оказа вярна. През 2021 г. уведомихме властите във Великобритания чрез посолството им в София", разказа Панайотов, минути след като бе награден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той и колегите му антимафиоти допринесоха за разплитането на много сложна и мащабна схема за източване на социални помощи във Великобритания и получиха признанието на британското общество.

Има нещо гнило в ромския квартал в Сливен 

"В ромския квартал в Сливен в последната година-две започна да се забелязва коренна разлика в начина на живот – изразяваше се в сватби, празненства, банкети, луксозни автомобили за над 100 000 лв., къщите им – също луксозни. Местните започнаха да купуват много имоти в самия град, а това започна да прави впечатление. Доста се чудехме какво се случва, решихме да проверим и така стигнахме до това разкритие", разказа инспектор Панайотов пред репортер на "Фокус"

Измама за повече от 54 милиона паунда

"Не можем да знаем точно колко милиона са влезли на територията на България. Данните за източени са 54 милиона паунда са на британските власти, ние смятаме, че са много повече. Не всичко е изпращано към България, част от парите са оставали по сметките на организаторите. Те също са купували имоти, автомобили", каза още той.

Надцакването кой колко пари има

"Ние не сме ги питали, за да дават обяснение. Те не са свикнали да имат подобни доходи и започнаха да се показват един на друг, кой колко по-заможен е, колко пари има и парадираха с това. Не съм сам в това, ние сме малък екип, като преди всичко сме приятели, преди това да сме колеги. Винаги се подкрепяме един друг и сме като братя", споделя инспектор Панайотов. 

Британските партньори били скептично настроени

"Когато подадохме информацията на британските партньори, ни направи впечатление, че бяха изненадани, дори скептично настроени, но в рамките на два-три дни, когато им предадохме и конкретните данни с цялата престъпна схема, вече с лица, документи, обекти – после нещата се промениха. Когато има по-заплетен случай като този, това ни мотивира да работим още по-добре", обясни пълната мобилизация на екипа антимафиотът.