Министър Калин Стоянов награди екипа на териториалното звено БОП в Сливен, участвал в разплитането на мащабна схема за източване на социални помощи във Великобритания. ​

На церемония министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи специалните отличия на служителите на териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Сливен главен инспектор Слав Добрев и инспекторите Васил Панайотов, Десислав Славов, Васил Ранков, Тодор Ников, Атанас Делев, Павлин Проданов и Димитър Ганев. 

Антимафиотите допринесоха за разплитането на много сложна и мащабна схема за източване на социални помощи във Великобритания и получиха признанието на британското общество.

"Благодаря на колегите, които взеха участие в този значим случай не само за България и Великобритания, но за Европейския съюз. Гордея се, че в редиците си МВР има международно признати служители". С тези думи министър Стоянов се обърна към колегите, чиято работа получи сериозен отзвук и потвърди професионализма на спецполицаите от ГДБОП.

Действията по случая започват по оперативна информация за пране на пари, като в хода на работата става ясно, че чрез изготвяне и използване на документи с невярно съдържание множество граждани неправомерно се възползват от социалната система на Великобритания, припомни вътрешният министър. По думите му разбитата организирана престъпна група е строго профилирана, с ясно изразен лидер. Според данните на британските власти в резултата на действията ѝ са източени средства в размер на около 54 млн. паунда.

Служителите на БОП – Сливен са отличени със заповед на министъра на вътрешните работи за заслуги, свързани с укрепването на правовата държава, защитата на държавните интереси, вътрешната сигурност и сигурността на Европа, за изграждане на положителния образ на Министерството на вътрешните работи и във връзка с предприети своевременни действия, довели до разкриването на мащабна схема за измами със социални помощи във Великобритания. Ръководителят на екипа главен инспектор Слав Добрев получи също почетно отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен, а инспектор Васил Панайотов – оръжие.