"Нацията дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов. Ако сметката му е вярна, българският полицай от Сливен заслужава рицарско звание. Той е съобщил, че изпитва нарастващи подозрения за приток на неочаквани парични средства в неговия град", пише The Times.

В обширна публикация, озаглавен "Българи експлоатираха компютъра, който каза "да", британската медия разказва за "измамата за милиони" на българите, които бяха осъдени в Лондон за измама със социални помощи. Публикацията подчертава заслугите на инспектор Васил Панайотов, който разкрива схемата, възползваща се от "снизходителността и неадекватността" на британското министерство.

Българите са подали 6 000 фалшиви молби за помощи във Великобритания, след което са използвали парите за закупуване на дизайнерски дрехи, часовници и луксозни автомобили.

Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г., са взели общо 53 901 959,82 лири (115.05 млн. лева) под формата на плащания по универсалния кредит (месечна помощ, която се отпуска в Обединеното кралство).

Българските измамници са действали в "индустриален мащаб" на гърба на три магазина в Ууд Грийн, Северен Лондон.

Те използвали реални хора и откраднати самоличности, за да подават измамни искания, които били подкрепени с фалшиви документи.

Ако исканията им били отхвърлени, наглата банда просто упорито кандидатствала отново, докато не ги одобрили.

Шокиращи кадри дори показват как един от измамниците, Гюнеш Али, хвърля пари на пода, за да ги вземе непозната жена като част от "игра".

Бандата вече е осъдена на общо 25 години затвор, след като е признала измама и пране на пари.

Кралската прокуратура (КПС) определи операцията като "най-големия случай на измама с обезщетения", разкриван някога в Англия и Уелс.

Сложната схема е включвала група, която е използвала "библиотека от фалшиви самоличности", използвани за подаване на измамни молби.

Всяко искане е имало различен мобилен номер и е било придружено от множество фалшиви документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати.

В подкрепа на твърденията са използвани и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители.

В някои от исканията са използвани и данни на реални хора, които са плащали на бандата, за да използва самоличността им и да предявява искания от тяхно име.

Универсалният кредит е бил изплащан по стотици различни банкови сметки и след това е бил теглен от престъпниците в банката.

След това те изпирали парите между различните сметки чрез многобройни преводи и тегления в брой.

Четиригодишната измама най-накрая е прекратена през май 2021 г., когато полицай в Сливен (инспектор Васил Панайотов), подава сигнал до британските власти.

Той разказал на служителите, че градът изведнъж е бил залят от пари в брой и престъпници, които "живеели като барони".

Полицията нахлула в няколко имота в Северен Лондон и открила стотици "пакети с искания“, пълни с фалшиви и неверни документи, както и 750 000 паунда в брой, скрити в куфари и пазарски чанти.