“Български възход" е партия на мира. България и българите са свързани исторически, емоционално и културно с Русия. Вярвам, че мнозинството от българите искат мир и войната да спре. Това заяви Стефан Янев по време на среща с привърженици на партията в Пловдив.

Той каза още, че геостратегически България е член на НАТО и на ЕС, и в този смисъл, заедно с други държави членки, призовава за прекратяване на войната. България трябва да бъде гласът на мира в тези две организации. От тук нататък, когато сме в състояние да обясним това на нашите привърженици и тези, които се интересуват от нашата позиция, тогава ще имаме успех.

“Навън има други партии, които изопачават думите ни и ще кажат, че сме гласували за износ на оръжие за Украйна. Да, гласувахме и ще обясня защо. Парламентът така или иначе имаше мнозинство да се даде оръжие на Украйна. Ние се присъединихме и поставихме едно важно условие, което е записано в решението и то е, че това, което излезе от българската армия, трябва да бъде заменено, за да се запази капацитета на българската армия, да има достатъчно запаси, защото за нас е важна нашата национална сигурност", допълни лидерът на “Български възход".

Той подчерта, че за да бъдем нация трябва да имаме базисна сигурност, регулатор на отношенията и благоденствие.