"Тази година беше изключително трудно компаниите да вземат Награда за най-добър работодател. Оценката не я даваме ние, а самите служители". Това каза Румяна Босева – организатор на събитието Best Employers Bulgaria и изпълнителен директор на ARS България, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Тя обясни, че са били оценявани 16 критерия от работната среда.  

Балансът работа – личен живот е бил един от критериите, които в продължение на години работодателите изключително рядко са успявали да удовлетворят заради живота на забързани обороти. Пандемията обаче рязко е променила приоритетите на хората. "Преди това ние си носехме работата си вкъщи, сега изведнъж ние започнахме да си носим домакинството в работата. От корпоративни цели вече започнаха да превключват на индивидуални цели. И сега работодателите трябваше да превключат по някакъв начин“, обясни тя.  

По думите й работата от вкъщи не е толкова ефективна заради загубата на принадлежност към определена общност.

Босева посочи, че на компаниите им става все по-трудно да менажират поколенческите различия, ако в екипите си имат хора с различна възрастова структура. "По-младите хора са изключително динамични, отворени, при тях това усещане за йерархия го няма, а уважението и авторитетът се печели. Интересното за поколението 45 плюс е, че те по-трудно приемат обратна връзка, те смятат, че това е критика“, обясни Босева.