Учениците в Бургас се връщат в класните стаи. Още утре грипната ваканция тук се прекратява. Това решение взе Регионалният щаб за противоепидемични заболявания, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"В резултат на мерките, които взехме, случаите започнаха за спадат. И към днешна датата от всички проби, които са изпратени в София за доказване на грип тип А или Б, 60%, изпратени от област Бургас, са с грип тип А, за разлика от другите области", каза директорът на Здравната инспекция д-р Георги Паздеров.

По данни на РЗИ - Бургас в момента се наблюдава значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката. За периода 09 - 15 януари са регистрирани 322 случая спрямо наблюдаваното население, а седмица по-рано те са били 426. Свободните педиатрични легла миналата седмица в Бургаско са били 5%, а тази – 20%.

"Всяка епидемия следва свой собствен ход. С мерките се опитваме да променим не само пика, но и хода на тази крива. Случите наистина са намалели. Това, което дадох като предложение, напълно съзнавайки каква отговорност поемам с прекратяване на грипната епидемия и връщане на учениците в училище, е правилното решение", каза Паздеров.

Не е ясно обаче дали няма да бъде обявена грипна епидемия втори път. До решението се е стигнало трудно и след гласуване. Имало е кметовете от Бургаско, които са боли против отмяна на мерките, добави Паздеров. Мярката ще бъде първо съгласувана с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.