"Българската общност в Молдова поддържа жива връзката с историческата си Родина. В продължение на два века тя отстоява своята национална, етническа, езикова, културна идентичност, въпреки изпитанията". Това заяви президентът Румен Радев по време на празничното отбелязване по случай Деня на бесарабските българи в Тараклия. В церемонията участва и президентът на Молдова Мая Санду, информират от прессекретариата на държавния глава. 

"Вие сте носители на най-чистата, романтична и силна представа за любов към българското" – с тези думи президентът Радев се обърна към събралите се на тържеството, което се състоя в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

Държавният глава отбеляза, че с положените усилия представителите на  българската общност са демонстрирали силата на българския дух и родолюбие, с което и допринасят за етническото и културно многообразие в Молдова. 

"Самото присъствие на президента на Молдова на празника днес е израз на подкрепа, уважение и разбиране за важната роля на българската общност в общественото развитие на страната", заяви Румен Радев и допълни:

"За да може нашата общност да упражнява своите права, е изключително важно Тараклийският регион да се запази като самостоятелна административно-териториална единица".

Пред журналисти той посочи, че при разговорите си с Мая Санду и с представителите на институциите в Кишинев е срещнал разбиране, че това очакване ще бъде отчетено при предстоящата административно-териториална реформа.

Президентът подчерта ролята на Тараклийския държавен университет като средище за изучаване на българския език, литература, история и традиции.

"Дълг на българската държава и на общността в Молдова е не само да оказваме финансова подкрепа на този университет, но и да работим активно за неговото развитие като перспективно и важно за съвремието висше учебно заведение", заяви Румен Радев.

Поради редица исторически, обществено-политически и тежки демографски причини учебното заведение изпитва трудности. По думите на президента, България и Молдова трябва да обсъдят ангажимента си за ясен оздравителен подход, свързан с финансирането и самостоятелния юридически статут на университета, за което е била изразена подкрепа на най-високо политическо ниво.

Освен за финансовото стабилизиране на университета, Румен Радев посочи, че са необходими усилия и учебното заведение да предлага нови и атрактивни специалности, така че младите хора, които го завършват, да намират професионална реализация в Молдова и да са полезни за обществено-икономическото развитие на страната.

Българският държавен глава Румен Радев е в Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година, припомнят от прессекретариата на държавния глава.