Очакваме около 320 хиляди българи да пътуват около празниците.Това каза за предаването "Денят на фокус“ по "Фокус“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. "В същото време от тях около 60 хиляди ще бъдат тези, които ще излязат в чужбина, другите ще останат в България“.

Засега най-търсени са спа и уелнес центровете, планинските курорти и съответни къщи за гости, но една част от хората ще бъдат на посещение при близки, роднини и приятели, допълни още Драганов. "Като цяло, когато Великден е в средата на април, имаме по-малко пътувания, отколкото когато е в началото на май и съвпада с майските празници. Тогава пътуват около половин милион българи. Така че като цяло ще имаме интензивни пътувания но не толкова, колкото когато Великден е в началото на май“.

Средната цена за семейство с две деца до 12-годишна възраст за три нощувки-4 дни се движи между 180 лв. и 3400 лв., обясни Драганов. "Който иска може да влезе в търсачките и ще намери такива цени. Но средно очакваме около 1000 лв. Да бъде за четиричленно семейство почивката за тези три нощувки“.

Драганов заяви, че очакват около 70 хиляди туристи от чужбина да влязат в България в този период. "Това са както туристи, които специално идват заради Великден, така и пак посещение при близки, роднини и приятели“.

Бистра ОКЕРЕКЕ