В Белград министрите на енергетиката на България и Сърбия - Росен Христов и Дубравка Джедович, обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на доставките на природен газ и въглища, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Акцент в разговора бе напредъкът в строителството на интерконектора България - Сърбия. Христов увери, че в българския участък напълно се спазва строителният график и покани колегата си заедно да инспектират дейностите от двете страни на границата. “Важно е да поддържаме постоянен контрол, съвместната работна група върши отлична работа, което е видимо по напредъка в строителството", подчерта българският министър. От своя страна Джедович заяви, че интерконекторът е важен за Сърбия, не само осигурявайки допълнителна възможност за доставка, но и за укрепване позицията на страната като транзитна държава за снабдяване с газ на региона и Централна Европа.

Втората тема, която двамата министри обсъдиха, бе доставката на български въглища от "Мини Марица-изток“ за сръбски държавни ТЕЦ-ове. Договорът бе продължен миналата седмица за още една година, с индексирани цени. По думите на Христов за българската страна той е от съществена важност не само за дейността на мините ни, но и за транспорта, в който са ангажирани няколко държавни дружества.

По-рано министър Христов се срещна и с ръководството на сръбската държавна енергийна компания EPS, с което обсъди нуждите й от внос на въглища за следващите 3 години, както и възможността за по-точен график на доставките, което би позволило по-ефективно планиране на производството и логистиката.