"Съмненията на Европейската комисия са породени от наложените преди няколко дни допълнителни такси върху транзита на газ през България. ЕК видя в България една агресивна политика към други европейски държави, опит за облагодетелстване от стратегическа инфраструктура, който не е оправдан по никакъв начин и не е правно обоснован. Договорът с "Боташ" вече е проверен и е изцяло в полза на България", заяви бившият енергиен министър Росен Христов и подчерта, че налагането на подобни такси е забранено.

По думите му тази проверка е инициирала и проверката на договора с "Боташ".

"Двете проверки неслучайно тръгнаха едновременно. В момента се проверява и правното основание на таксите, които допълнително са наложени. Въпросът е дали "Булгаргаз" ще се възползва по неетичен начин от този договор, за да изнудва европейски държави да плащат по-големи такси - това е проверката", допълни Росен Христов.

Според него договорът с "Боташ" е изгоден, тъй като в момента Европа проверява дали България няма прекалено голямо стратегическо предимство, предаде националната телевизия.

"Ако България не си изпълни ангажиментите, дължи неустойки", каза още Росен Христов и заяви, че размерът на таксата на "Боташ" е конфиденциална информация.

Той поясни, че количествата по договора са изчислени на база на очакваното потребление.